6. února 2012

Plovoucí sauna / video



Klauzurní práce / multimediální projekt
Hlavní téma multimediálního projektu byla drobná architektura. Objekt, který se na první pohled nemusí zdát jako architektura. Ovšem opak je pravdou. Architekturou nejsou jen domy, ulice, města. Vše okolo nás je architektura, včetně tohoto dřevěného objektu ve tvaru krychle s rozměry 2x2x2m.
Mladí architekti ze studia H3T Architekti /www.h3t.cz/ byli osloveni produkcí Nové scény Národního divadla, aby vytvořili pro prostor piazzety u Národního divadla objekt sauny, který by poskytoval lidem možnost saunování přímo v centru hlavního města. Architekti, kteří za sebou mají již několik realizací podobných saun, se rozhodli umístit na piazzetu objekt, který nazvali Plovoucí sauna. Jednalo se o podobný objekt, umístěný již dříve na rybník u Poděbrad, který skutečně plul po hladině a sloužil k saunování.
Objekt Plovoucí sauny byl na piazzetě umístěn od 19.12.2011 do 4.1.2012. Po šest večerů se zde bylo možné saunovat. Ovšem po předchozím zakoupení vstupenky v pokladně Nové scény. Každý saunovací večer docházelo k interakci polonahých návštěvníků sauny s kolemjdoucími, kteří většinou nevěřili, že je uvnitř dřevěného objektu teplo k saunování a naopak v nerezové vaně studená voda k omytí těla.
Přes den stál objekt uzamčen uprostřed prostranství piazzety a kolem proudil ruch města. A právě tento moment jsem se snažil ve svém multimediálním projektu zachytit. Při zrychlení natočeného materiálu (pohledy ze střechy,  spojovací chodby budovy Nové scény ND nebo přímo z úrovně piazzety), došlo k situaci, že “plovoucí“ není objekt sauny, ale kolemjdoucí lidé.

název práce / Plovoucí sauna
autor / Rostislav Zapletal
vedoucí práce / Jan Maštera DiS., MgA. Lucie Mlynářová
obor / fotografická tvorba a média
téma / multimediální projekt
škola / VOŠG Praha
kamera / fotoaparát Canon EOS 5D

poděkování
Vítek Šimek, Štěpán Řehoř, Matěj Velek /H3T Architekti/
Marcela Straková, Marek Volf /Nová scéna ND/
Káťa Dvořáková
Mojmír Bureš

Žádné komentáře:

Okomentovat